INTREABA-MA ORICE !

Ce este hemofilia

    Hemofilia este o boală hematologică genetică care afectează, în general, bărbaţii. Principalul simptom al acestei afecţiuni este apariţia unei sângerări anormale. Hemofilia este transmisă pe cale genetică, copilul moştenind de la mamă unii factori de coagulare anormali.

     Semnele şi simptomele hemofiliei
Principalul simptom al hemofiliei este apariţia unei sângerări anormale. Aceasta poate fi intramusculară sau apărută după o accidentare sau o interveţie chirurgicală. În cazul bolnavilor de hemofilie, timpul de sângerare după tăieturi, leziuni, intervenţii chirurgicale sau extracţii dentare, creşte considerabil. Apar, de asemenea, şi alte semne precum prezenţa unor echimoze mari, durere articulară sau epistaxis (prezenţa sângelui în urină). Sângerarea la nivelul capului, gâtului sau tractului digestiv , apariţia unei dureri bruşte, umflarea şi încălzirea articulaţiilor mari sau sângerarea excesivă dintr-o leziune minoră sunt semne evidente de alarmă care ar trebui să urgenteze vizita la medic. 

     În unele cazuri, însă,hemofilia poate evolua asimptomatic foarte mult timp. Problemele hemoragice pot să apară doar după o intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară sau în urma unor leziuni. Deseori, nou-născuţii nu prezintă semne de hemofilie. Acestea încep să apară atunci când copilul începe să meargă, să cadă şi să se lovească de anumite obiecte. În aceste cazuri, echimozele apar imediat.

Hemofilia (boala Christmas)

    Ce este hemofilia? 

    Hemofilia este o boală hematologică genetică, apărută în urma moştenirii unor factori de coagulare anormali. Aceşti factori ai coagulării, care, în mod normal, contribuie la stoparea sângerării în urma unui traumatism, sunt incapabili să funcţioneze, în limite normale, în cazul bolnavilor de hemofilie. Există cel puţin 10 factori ai coagulării implicaţi în procesul de coagulare.
    Trei dintre aceştia sunt implicaţi în hemofilie, ducând la apariţia a trei tipuri ale bolii: hemofilia A, B şi C. Hemofilia A(hemofilia clasică) este cel mai comun tip de hemofilie. În cazul acestei afecţiuni, există un deficit de factor VIII activ al coagulării. Aproximativ 80% dintre bolnavii de hemofilie prezintă această formă a afecţiunii. În cazul hemofiliei B, cunoscută si sub denumirea de „boala Christmas”, lipseşte factorul IX al coagulării. Hemofilia C este o formă destul de rară.
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...