INTREABA-MA ORICE !

Ce este jailbreak

       Jailbreak este un proces care permite utilizatorilor de iPhone (dar si iPod si iPad) sa aiba acces la radacina (root) sistemului de operare si anume iOS, ridicand orice restricite implementata de Apple pe acel produs. In plus, permite instalarea de programe (aplicatii) third-party (adica acele aplicatii care nu au fost acceptate de Apple dintr-un moviv sau altul in App Store) prin intermediul aplicatiei Cydia; Installous sau Rock. Un telefon care are facut Jailbreak poate fi folosit la fel si in continuare in iTunes sau App Store si are aceleasi veleitati ca si inainte.
      A nu se confunda Jaibreak cu Unlock (deblocarea telefonului de pe o anumita retea, pentru a putea folosi orice retea de telefonie). Jailbreak fara Unlock se poate, invers nu!


DE CE A APARUT JAILBREAK?


Principalul motiv a fost acela de a putea folosi telefonul in orice retea de telefonie nu doar in cea care a facut parteneriat cu Apple. Pentru asta trebuia facut Unlock, care nu ar fi mers fara a putea accesa baza/ radacina sistemului de operare al iPhone. Deci era nevoie de acest Jailbreak.

     Un alt motiv a fost acela de aputea instala aplicatiile refuzate de Apple din anumite cauze, si pentru a putea instala aplicatii prin care sa se customizeze la maxim telefonul dupa preferintele utilizatorului (asta la primaele versiuni, intrucat acum este posibila customizarea by default).

     Un alt lucru posibil datoraita Jailbreak, este instalarea programelor care trebuie cumparate cu bani (unele chiar foarte scumpe) - pe GRATIS. Intr-adevar, acest lucru nu este unul legal sau de apreciat... dar fiecare dintre noi, cel putin in Romania, mai dam jos cate un film, album de muzica si software de pe torenti sau de pe DC++, asa ca moralitatea se inclina in fata necesitatii si lipsei de bani.

     SE POATE SI FARA JAILBREAK?

   Fondatorul Cydia, Jay Freeman, a declarat ca mai m ult de 10% dintre iPhone-uri sunt Jailbrek-uite.
Deci, DA, se poate si fara jailbreak, avand in vedere ca aproape 90% dintre iPhone-uri nu au folosit aceasta oportunitate.
Daca dispui de banii necesari achizitionarii aplicatilor interesante, nu te deranjeaza reteaua in care ester blocat telefonul si vrei sa faci update la iOS imediat ce apare acesta, nu e nevoie si chiar nu trebuie sa folosesti Jailbreak.


AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE FOLOSIRII JAILBREAK


Avantaje: 

- posibilitatea de a debloca reteaua

- posibilitatea modificarii fisierelor de sistem

- posibilitatea de a instala aplicatii refuzate de Apple si alte aplicatii dezvoltate de firme third-party, prin intermediul Cydia

- posibilitatea de a instala programe care costa bani - free (grautuit, similar pirateriei din IT sofware, muzica si cinema)

- posibilitatea de customizare pentru telefoanele care au instalate versiuni anterioare de iOS

- transfer bluetooth intre iPhone si alte dispozitive (iPhone, iPad, iPod, PC, ... orice dispozitiv care are bluetooth)
Dezavantaje:

- posibilitatea pierderii garantiei (dar printr-o simplu proces de restore in iTunes, se aduce telefonul la forma initiala, chiar cu update la software in cazul in care intre timp a iesit o noua versiune)

- ingreunarea functionalitatii, in cazul instalarii multor aplicatii de pe Cydia (dar asta este valabil si la calculatoare atunci cand se face abuz de instalari de programe)
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...