INTREABA-MA ORICE !

Ce este Kernelul

       In 1991 Linus Tolvards, student la Universitatea din Helsinki, Finlanda, a inceput lucrul la ceea ce s-a numit kernel 0.02. Nimeni nu credea pe atunci ca aceasta va fi baza unui sistem operare ce va domina in anii urmatori lumea retelelor si nu numai.
 
      Kernel-ul este inima Linux-ului. Asta inseamna ca nu exista Linux fara Kernel. Kernel este mediatorul intre programe si hardware, locul unde sunt depozitate driverele. Kernel-ul ofera suport pentru filtrarea pachetelor ce trec prin retea si gestioneaza procesele ce ruleaza in memorie. Functiile kernel-ului sunt foarte ample, iar scopul acestui turorial este sa trateze in linii mari subiectul.

      Kernel-ul este distribuit sub GNU General Public Liceense (www.gnu.org) , ceea ce inseamna ca el poate fi distribuit si modificat fara nici o restrictie. Din acest motiv, foarte multi programatori au modificat si imbunatatit codul sursa al kernel-ului. Asta inseamna bineinteles o dezvoltare foarte rapida. Site-ul principal de unde puteti downloada ultima versiune de kernel este www.kernel.org, dar este recomandabil sa folositi unul din mirror-urile oficiale, pentru ca site-ul principal este foarte incarcat.

      Exista 2 tipuri de versiuni pe care dezvoltatorii de kernel le pun la dispozitie, si anume versiunile stabile, cele in care a 2-a cifra este para (de exemplu, ultima versiune stabila de kernel este 2.4.18) si versiunea beta, care contine tehnologiile viitoare, dar contine o serie de bug-uri(de exemplu, ultima versiune beta a kernel-ului este 2.5.25). Programatorii de la kernel.org au declarat ca incepand cu versiunile 2.6 si 2.7, lucrul la versiunea beta si cea stabila va incepe si se va termina simultan.

     Este bine sa aveti tot timpul ultima versiune de kernel.Totusi, exista o perioada de timp de la o versiune la alta. In acest timp, apar o serie de patch-uri, menite sa rezolve diferite bug-uri. Este bine sa download-ati aceste patch-uri si sa le introduceti in kernel.


     Cate odata se intampla ca un driver sa fie scris doar pentru a anumita versiune de kernel. Din acest motiv, kernel.org tine pe ftp-ul sau toate versiunile de kernel.

     Kernel-ul Linux-ului este modular. Asta inseamna ca unele drivere pot fi compilate sub forma de module. Avantajul obtinut astfel consta in faptul ca driverul va sta in memorie numai cand este necesar. Asta inseamna o functionare mai rapida a sistemului si o boot-are mai rapida. De aceea, este bine sa folositi module pentru driverul de placa de retea, placa de sunet, partitii vfat, dos, NTFS, smbfs, iptables si multe alte drivere care ofera posibilitatea de a fi compilate ca modul. Datorita utilitarului kerneld, introdus odata cu versiunea 1.3 a kernel-ului, modulele sunt incarcate in mod automat cand sunt solicitate de un program, asta insemnand ca nu mai e nevoie de comanzi ca insmod si modprobe.

     Kernel isi creaza si 2 categorii de fisiere virtuale. Trebuie sa stiti ca fisierele din directorul /dev si /proc sunt doar fisiere virtuale(ele nu exista in realitate).

     Acestea ar fi in linii mari caracteristicile principale ale kernel-ului. Recomandarea mea este sa folositi ultima versiunea stabila de kernel, pentru a mentine stabilitatea sistemului la un nivel cat mai ridicat. sursa
ferestre nucleu,
nucleu depanator,
nucleu definiție,
nucleu detectiv,
nucleu PPA,
kernel-uluiAndroid,
nucleu ecran albastru,
nucleu de putere,
Share Button
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...