Cum se face palinca de prune?
Cu siguranta toata lumea stie cat de cautata si apreciata este aceasta bautura traditionala, care are cate un nume diferit in functie de regiune.
In zona Adrealului si in Moldova, o veti gasit sub numele de tuica sau palinca de prune, pe cand in Basarabia este numita samagon care are cel putin 70 de grade.
Palinca de prune ce se realizeaza in Ardeal poate ajunge si la 65 de grade insa, de regula, se face cu un grad mai scazut de alcool, pana aproape de 50 de grade. Aceasta bautura traditionala romaneasca este realizata prin fermentatia alcoolica si distilarea fructelor, prunelor, in acest caz, cu sau fara samburi.
Camara Zanelor Dregan este cea mai mare producatoare de palinca din nodul Romaniei si cunoscuta pentru bautura adevarata de 5 stele pe care o produce. Dispune de toate tehnologiile de ultima generatie care ajuta, atat la volumul de munca, cat si la gustul pe care il are in final aceasta bautura traditionala romaneasca si bineinteles de cazane si camere de pastrare.
Pasii nu sunt multi de facut pana a ajunge la rezultatul multumitor, insa trebuie sa fii foarte atent la tot ce faci pentru a “beneficia” de o bautura de calitate. Inainte de toate, fructele proaspat culese se depoziteaza in cazane din lemn, in cuve speciale sau in vase de inox in functie de cantitatlie disponibile si tehnologia si se lasa la fermentat. Urmatorul pas este distilarea, care se face in cazane de cupru, cu ardere directa sau in instalatii de distilare, la o concentratie alcoolica de pana la 70 de grade, in cazul in care se face redistilare. Daca nu se face, atunci prima distilare se va realiza la o concentratie alcoolica mai mica. Un aspect important de care trebuie sa se tina seama atunci cand producem aceasta bautura este cel legat de zahar, indulcitori caramelizati sau alte substante din aceasta categorie, care sunt interzise sub orice forma.
Cand vine vorba de depozitarea bauturii si pastrarea acesteia, se face in vase de inox, inox sau lemn.
Sa nu uitam sa amintim si de beneficiile pe care le aduce organismului aceasta bautura care, bineinteles intr-o cantitate mica, are numeroase beneficii ce nu pot fi intalnite in alte bauturi sau pastile. Palinca este recomandata de medici inainte de mancarea grasa precum slanina, carnea de porc, deoarece ajuta foarte mult la digestie si la metabolizarea grasimilor.
Exista foarte multe persoane care dimineata, pe stomacul gol, beau un paharel de palinca si spun ca se simt altfel, ca nu se simt obositi, ca nu au dureri de cap peste zi si au posfta de mancare in pauza de masa.
Multi spun ca isi trateaza durerile de stomac cu un pahar de palinca, ce la scurt timp face ca aceasta durere sa dispara, fiind numita si “pansament pentru stomac”. Durerile de dinti fac parte, de asemenea, dintre acele dureri ce pot fi estompate cu un simplu paharel de palinca, asadar, in cazul in care inca nu ai incercat acest remediu, pe care l-am putea numi naturist, poti incerca acum.
Camara Zanelor Dregan va ofera posibilitatea sa gustati si sa achizitionati cea mai buna palinca din nordul Romaniei si bineinteles cea mai curata.sursa